به گزارش راسان خبر و به نقل از راه دانا، دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند ماه برگزار خواهد شد؛ این انتخابات از حیث اینکه تمام جناح ها و گروه های سیاسی برای حضور و تصاحب کرسی های مجلس وارد عرص رقابت شده اند بسیار متفاوت از سایر انتخابات مجلس خواهد بود. یکی […]

download

به گزارش راسان خبر و به نقل از راه دانا، دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند ماه برگزار خواهد شد؛ این انتخابات از حیث اینکه تمام جناح ها و گروه های سیاسی برای حضور و تصاحب کرسی های مجلس وارد عرص رقابت شده اند بسیار متفاوت از سایر انتخابات مجلس خواهد بود.

یکی از مهم ترین تفاوت های این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی با سایر دوره‌ها حضور گسترده و متفرقه افراد برای ثبت نام در این انتخابات بود به طوری که تعداد نامزدهای انتخابات نسبت به دوره های قبلی با افزایش چشمگیری مواجه شده است.

تعداد زیادی از ثبت نام کنندگان برای انتخابات مجلس مدعی شده اند که وابسته به هیچ گروه یا جریانی نبوده اند؛ گزارش‌ها از محل ثبت نام نامزدها نشان می‌داد که تعدادی از نامزدها حتی مدارک و شرایط لازم جهت ثبت نام برای مجلس را نداشته اند به طوری که تعداد زیادی از افراد شرکت کننده دارای مدرک کارشناسی بودند؛ این در حالی بود که حداقل مدرک برای ورود به مجلس کارشناسی ارشد است.

با ثبت نام حدود ۱۲ هزار نفر برای انتخابات مجلس، از همان ابتدا کار سخت شورای نگهبان مشخص شد؛ این در حالی بود که تنها ۸۴۱ داوطلب مجلس توسط هیات‌های اجرایی رد صلاحیت شدند و ۴۹۸ نفر از نامزدها انصراف خود را اعلام کردند و عمده کار تأیید صلاحیت ها بر عهده شورای نگهبان قرار گرفت.

در نهایت تأیید صلاحیت ۱۱ هزار نفر از نامزدها بر عهده شورای نگهبان گذاشته شد که بر اساس قوانین کشور بایستی مراجع چهارگانه وزارت اطلاعات، تشخیص هویت در نیروی انتظامی، سازمان ثبت احوال، قوه قضائیه و در نهایت تحقیقات محلی وضعیت تأیید صلاحیت نامزدها را بررسی و توسط شورای نگهبان اعلام کنند.

در اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی ۳ هزار و ۶۹۴ نامزد ثبت نام کردند که در نهایت ۴۸ نفر از آنها حذف و ۵۲ درصد از آنها وارد عرصه رقابت شدند تا از این تعداد تنها ۲۴۳ نماینده وارد مجلس شد؛ به این صورت که برای هر کرسی مجلس حدود ۷ نفر به رقابت پرداخته بودند.

آمار ثبت نام شدگان برای مجلس دوم از آنجایی که نظارت ها برای ثبت نام بیشتر شده بود نسبت به مجلس اول کاهش داشت و بسیاری از افرادی که می دانستند امکان عبور از فیلتر نظارت را ندارند از ابتدا ثبت نام نکردند و به این ترتیب از میان ۱۵۹۲ نامزد ثبت نام شده ۱۲۷۵ نفر از آنها تأیید صلاحیت شده و مابقی آنها رد شدند.

سومین انتخابات مجلس در جمهوری اسلامی، در ۱۹ فروردین ۱۳۶۷ انجام شد. انتخابات در حالی برگزار شد که حزب جمهوری اسلامی منحل شده بود و انشعاب مجمع روحانیون مبارز از جامعه روحانیت مبارز، انتخابات را به صحنه رقابت “چپ”ها و “راست”ها در جمهوری اسلامی تبدیل کرده بود.

در این انتخابات از میان ۱۹۹۹ نفر نامزد ثبت نامی برای سومین دوره مجلس، ۱۶۶۶ نفر وارد عرصه رقابت شدند تا برای دستیابی به هر کرسی های نمایندگی میان ۷ نفر رقابت ایجاد شود یعنی به ازای هر کرسی مجلس ۷ نفر ثبت نام کرده بودند.

با ثبت نام ۳۲۳۳ نفر در انتخابات مجلس چهارم، برای هر کرسی مجلس ۱۱ نفر به رقابت پرداختند؛ در مجلس پنجم هم بعد از ثبت نام ۵۳۶۵ نفر از نامزدها رقابت میان هر ۱۸ نفر برای کرسی های مجلس صورت گرفت.

پنجمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با حضور چهار طیف سیاسی ائتلاف خط امام، جامعه روحانیت مبارز، کارگزاران سازندگی و جمعیت دفاع از ارزش های انقلاب اسلامی، در روز هجدهم اسفندماه ۱۳۷۴ برگزار شد؛ همین موضوع باعث شد تا فضای رقابتی افزایش پیدا کند.

ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در زمان ریاست جمهوری خاتمی برگزار شد که پرحاشیه ترین مجلس لقب گرفت و برخی از نماینده های اصلاح طلب این دوره از مجلس به خارج از کشور فرار کرده و بعد از مدت ها پرده از فساد اقتصادی آنها کنار رفت.

در این دوره از مجلس تعداد ثبت نام کنندگان افزایش پیدا کرده بود و رقابت را به تلاش هر ۲۴ نفر برای دستیابی به کرسی های مجلس کشاند؛ اصلاح طلبان با تمام قوا تصمیم گرفتند وارد مجلس شوند و از این رو ثبت نام گسترده ای را رقم زدند.

تجربه تلخ مجلس ششم باعث شد تا اصولگرایان تلاش خود را برای ورود به مجلس بیشتر کنند و از همین رو رقابت برای هر صندلی مجلس میان ۸ هزار و ۱۷۲ نفر نامزد میان هر ۲۸ نفر شکل گرفت.

مجلس هشتم هم در نهایت ۷۶۰۰ نفر ثبت نام کردند که از این تعداد ۴۵۰۰ نفر آنها تأیید صلاحیت شدند و بالغ بر ۴۱ درصد از نامزدها رد صلاحیت شدند و رقابت افراد تأیید شده برای هر کرسی مجلس میان ۱۵ نفر شروع شد.

نامزدهای ثبت نام شده برای مجلس نهم نیز ۵ هزار و ۲۸۳ نفر بودند که از این تعداد ۳ هزار و ۴۴۴ نفر تأیید صلاحیت شدند تا میزان تأیید صلاحیت ها به ۶۰ درصد رسیده و ۴۰ درصد از نامزد ها رد صلاحیت شوند.

افزایش یکباره نامزدها برای ثبت نام در انتخابات مجلس شورای اسلامی از ابتدا کار سختی را پیش روی شورای نگهبان قرار داد و این شورا می بایست با حساسیت بیشتر در کمترین زمان روند بررسی های خود را به اتمام برساند.

شورای نگهبان رکورد بیشترین تأیید صلاحیت‌ تاریخ ایران را زد

هیئت‌های نظارت شورای نگهبان با بررسی وضعیت صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی ۴۷۲۰ داوطلب را در حالی تأیید صلاحیت کرده که این رقم نشانگر آن است که دوره دهم شاهد بیشترین تأیید و احراز صلاحیت بوده است.

هیئت‌های نظارت شورای نگهبان با بررسی وضعیت صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی، ۴۷۲۰ داوطلب را در حالی تأیید صلاحیت کرده که این رقم نشانگر آن است که دوره دهم شاهد بیشترین تأیید و احراز صلاحیت بوده، به‌طوری که چنین رقم بالایی در تأیید صلاحیت‌ها هیچ‌گاه در تاریخ ایران سابقه نداشته است.

با توجه به تأیید صلاحیت‌ها که تا این لحظه انجام شده، باید گفت که به‌طور میانگین برای هر کرسی نمایندگی مجلس ۱۶ نفر رقابت می‌کنند.