راسان_ ایلام، گفتگو از: عبدالحميد كرمي، 23 فروردين فرصتي دست داد كه با مهندس مرواريد استاندار ايلام گفتگويي داشته باشيم اين گفتگو در فضاي بسيار صميمي و خودماني انجام شد و جناب مهندس مرواريد با صبر و حوصله و در عين حال با صداقت تمام پاسخگوي سؤالات ما بودند ضمن تشكر از محضر ايشان متن اين […]
راسان_ ایلام، گفتگو از: عبدالحميد كرمي، 23 فروردين فرصتي دست داد كه با مهندس مرواريد استاندار ايلام گفتگويي داشته باشيم اين گفتگو در فضاي بسيار صميمي و خودماني انجام شد و جناب مهندس مرواريد با صبر و حوصله و در عين حال با صداقت تمام پاسخگوي سؤالات ما بودند ضمن تشكر از محضر ايشان متن اين گفتگو را تقديم شما عزيزان مينماييم.
* تبريك سال نو، درخصوص نامگذاري سال 94 و فلسفه آن:
– قبل از عيد بيشتر سؤالها در اين مورد بود كه سال 94 به چه نامي نامگذاري ميشود و اكثراً فكر ميكردند در همان حوزههاي فرهنگي و اقتصادي باشد و بحث دولت و ملت، همدلي و همزباني شعاري خوشحال كننده و جديد بود و با يك آيندهنگري خاص مطرح شده است؛ چرا كه در همان روزها بحث مذاكرات هستهاي در پيش بود و تا به مرحله توافقنامه برسد و تبعاتي كه بعداً خواهد داشت و اين نشانگر مفهوم خاص اين نامگذاري ميباشد و در اين مقطع دولت و ملت بايد همفكر و همزبان باشند چون عدهاي هستند كه به فكر سوءاستفاده حزبي و جناحي ميباشند با انتخاب اين شعار راه براي آنها بسته ميشود و حاميان ولايت و رهبري بايد در اين مقطع زماني خود را به بهترين شكل ممكن نشان دهند. و از ديگر دلايل اين نامگذاري اشراف كامل رهبري به بحث هستهاي در كليات و جزييات ميباشد.
* عملكرد دولت تدبير و اميد در استان و موانع و مشكلات آن و راه پيشرو در سال جديد
– در دولت گذشته سه مقطع داشتهايم يعني هر دولتي كه روي كار آمده بين 40-30 درصد نيروهاي گذشته را با خود همگام كرده است بعضي از وزرا در چند دولت حضور داشتهاند بعضي از استانداران ارتقاء يافته و وزير شدهاند و بعضي در همان سمت خود باقي ماندهاند اما در دولت قبل يك شكاف در بدنه اجرايي كشور ايجاد شد و اين شكاف از ردههاي بالا شروع و در سالهاي آخر به ردههاي پايين كشور نيز كشيده شد. دولت تدبير و اميد در صدد است كه اين شكاف را از ميان بردارد و وضعيت را به ريل سابق برگرداند. بسياري از افراد در ارگانهاي مختلف حضور دارند كه در حال خدمت به مملكت و نظام هستند و از چهرههاي سياسي هم نيستند و اثر آن در انتخابات آينده ملموستر است.
يادآوري اين نكته لازم است كه در دولت آمريكا بعد از جابجايي رئيسجمهور از دمكرات به جمهوريخواه جابجايي بين 40-30 نفر بود و دولت ما هم بايد به اين حالت برگردد و ما مسائل را خيلي سياسي جلوه ندهيم.
يكي از كارهايي كه كمتر روي آن مانور داده ميشود اين است كه در دولت آقاي خاتمي گفتهها حاكي از اين بود كه ايشان توسعه سياسي را مدنظر قرار داده و كمتر به مسائل اقتصادي ميپردازد در صورتي كه به نظر اينجانب با توجه به اينكه در بدنه اجرايي آن دولت حضور داشتم بهترين دوره اقتصادي همان دوره بوده است. در حال حاضر آقاي روحاني نگاه ويژهاي به سياست خارجي دارند و اعتقاد مردم براين است كه در داخل كاري صورت نميگيرد در حالي كه اينگونه نيست و كارهاي بسيار مهمي نيز بدون شعار صورت ميگيرد بحث توسعه و توازن منطقهاي از جمله مباحث پيگيري شده در اين مدت بود كه در گذشته به دست فراموشي سپرده شده بود.
در بحث روستاها معاونت توسعه روستايي كه زيرنظر آقاي جهانگيري تشكيل شده است روستاهاي محروم و مرزي را به طور كامل رصد ميكنند و در بحث توسعه آنها تمام تلاش خود را به كار گرفته اند و تسهلات و اعتبارات عمراني خوبي را طي پارسال و سالجاري در نظر گرفتهاند.
در بحث توازن منطقهاي ما از 31 استان كشور 10 استان با وضعيت خوب، 10 استان متوسط و مابقي با وضعيت ضعيف هستند كه در مجامع مختلف روي آنها كار ميشود به عنوان مثال در بحثهاي اقتصادي صندوق توسعه ملي ماهيانه جلساتي را برگزار ميكنند كه نحوه جذب اعتبار محدوديت ندارد و در تلاشند كه استانهاي كمتر توسعه يافته را به وضعيت مطلوب برسانند.
مديريت برنامهريزي در نظر دارد كه در بسياري از موارد تسهيلاتي را براي استانهاي كمتر توسعه يافته در نظر بگيرد كه نيازمند كار زيربنايي است و در دولت تدبير و اميد در حال اجراست عليرغم اينكه روي آن زياد مانور داده نشده است در صورتي كه بسيار اثرگذار بوده است و در سال 93 نيز اثرات آن در استان چشمگير بوده است.
* براي سرمايهگذاري كارهايي صورت پذيرفته تا چه اندازه موفق بودهايد؟
– در امر سرمايهگذاري براي استان بسيار وقت گذاشتهايم به گونهاي كه در سال گذشته 100 گروه سرمايهگذار يا به استان آمده و يا از سوي ما دعوت شدهاند ستاد جذب و تسهيل سرمايهگذاري هر هفته در استان تشكيل ميشود كه حدود 30 مورد سرمايهگذاري در حال شكلگيري است از جمله سيمان مهران كه نزديك به 5/1 سال پيگير جذب سرمايهگذار آن بودهايم و قرارداد و وام آن در بانك صنعت و معدن نيز صورت پذيرفته است و از جمله كارهايي است كه در حين كار نيز نيروي انساني بيشتر را ميطلبد.
كارخانه كاشي و سراميك صالحآباد نيز كارهاي مقدماتي آن صورت پذيرفته و در آيندهاي نزديك كار ساختماني آن شروع ميشود، فولاد مهران، فولاد دهلران، چند طرح در سرابله، شهرك صنعتي ايلام، دهلران، توسعه فولاد ايوان در فاز 2 و چند هتل مهران و ايلام در زمينه گردشگري، شركت كوثر در حوزه كشاورزي و دامپروري از اهم طرحها ميباشند و در زمينههاي پتروشيمي نيز ايلام به عنوان قطب سوم مطرح شده است و اميدواريم همه اين طرحها در سالجاري به مرحله اجرا درآيند.
ميادين مشترك كه در دهلران استخراج ميشوند در حال حفر است و منطقه آذر مهران نسبت به گذشته فعالتر شده است و مجري چنگوله نيز تعيين شده است و دولت نيز به اين بحث توجه ويژهاي دارد.
* منطقه آزاد مهران و نزديكي به عتبات عاليات و اقدامات انجام گرفته براي آن
– لايحه منطقه آزاد مهران آماده شده است و دولت نيز مصوب كرده و نامه آن نيز در كارتابل آقاي روحاني است كه به مجلس برده شود در مجلس نيز با آقايان لاريجاني، ابوترابي، بروجردي، زنگنه، تركان و بسياري از نمايندگان ادوار قبلي صحبت شده است و احتمال تصويب آن در مجلس بسيار زياد است و تردد بسياري از مسوولين در ايام اربعين و يا كساني كه در دوران دفاع مقدس آنجا بودهاند همگي تأثيرگذار است و اميدواريم با رأي خوبي در مجلس به تصويب برسد.
* اربعين و بحث زيرساختها در مهران و ارتباط راهها و چهاربانده كردن راه مهران
– اربعين براي استان ما يك نعمت بود و بسياري از مقامات و مديران جزو زوار بودهاند و به صورت ناشناس از مرز تردد كردهاند خوشبختانه آقاي آخوندي هم قول مساعد دادهاند كه اين مورد را پيگيري كنند و ما بحث كرمانشاه تا مهران را مطرح كردهايم ولي با اولويت ايلام به مهران موافقت شده است و از مهران تا مرز تكميل شده و از ايلام تا مهران 20-10 كيلومتر در دست ساخت است و قرار شد فراخواني داده شود و حداقل 30 كيلومتر ديگر كار شود آقاي آخوندي بر قسمت حميل به كرمانشاه تأكيد بسياري داشتند و بر جاده كرمانشاه- مهران-ايلام بحث شد البته ما پيگير كار مرز دهلران نيز هستيم و در حال مذاكره با عراقيها هستيم جاده خرمآباد به دهلران يك مسير جديد است و مرز بين غرب و مركز از طريق تونل كبيركوه ايجاد ميشود و آقاي زنگنه نيز درخصوص چهاربانده كردن راه دشتعباس به دهلران قول مساعد دادهاند و در آينده مسير دهلران به مهران را نيز پيگير خواهيم بود و در حال حاضر كار تعريض يك باند جادهي دهلران آغاز شده است.
* معرفي استان و مشكلات عدم معرفي استان
– اگرچه در سال چند ميليون از ايلام به عراق سفر كردهاند اما در ايام نوروز ما شاهد آمدن آنها براي تفريح بوديم و از جاذبههاي استان گفتهاند و لذت بردهاند و عكسهايي كه از استان در سايتهاي مجازي گذاشته شده بود بسيار جلب توجه ميكرد و اكثراً تماس ميگرفتند كه اين عكس مربوط به چه مناطقي است.
براي جذب گردشگري ايلام بسيار جاي كار دارد صداوسيما با پخش برنامه در شبكه شما و خبر سعي در نشان دادن جاذبههاي گردشگري استان داشت ولي اين كافي نيست و بايد در تمام زمينهها فعالتر شويم و امكانات و هزينه بيشتري را صرف اين امر كنيم چند گروه تهيه كننده نيز به ايلام آمدهاند و با آنها مذاكراتي داشتهايم كه جاذبههاي استان را بيشتر به مردم بشناسانند. براي شناسايي بهتر ايلام لازم است از راههاي مختلف وارد شويم و برنامههايي از جمله بروشور و ساخت فيلم مستند را داشته باشيم. معرفي استان و توانمنديهاي آن كار يك ارگان نيست بلكه يك همت كلي را ميطلبد و همه بايد در اين زمينه كمك كنند.
* بحث مذاكرات هستهاي و بيانيه سوئيس
– آقاي روحاني در شعارهاي انتخاباتي به بحث سياست خارجي پرداختهاند و اكنون با دنيا يك تعامل بسيار خوب داريم و همه به ايران با يك ديد مثبت مينگرند كه بحث سادهاي نيست و ثابت كردهايم كه ايران قصد كشورگشايي را ندارد اما در مقابل ظلم نيز ايستادگي ميكند. در بحث مذاكرات هستهاي چند ماه گذشته ملت ما كار خستگيناپذيري را انجام دادند و در همين بيانيه كه قدم اول است چارچوبي مشخص شد كه كشورهايي كه حق وتو دارند فعاليت هستهاي ايران را به رسميت شناختند و مشكلي كه ما داشتيم ذيل بند 7 كه براي كشورهايي كه اين بند وضع شده است در پايان يا به تجاوز نظامي يا اشغال منتهي شده است و ايران با اين بيانيه از ذيل اين بند خارج شده است.
كارهايي كه در اين مقطع صورت گرفته است بسيار خوب بوده است و رهبر نيز فرمودند «ما اين كار را انجام ميدهيم و به هيأت مذاكره كننده نيز اطمينان داريم». در موارد ديگر هم ميتوانيم بنشينيم و مذاكره كنيم و اين يك افق تازه در حوزه سياست خارجي است كه با اين سبك با دنيا وارد تعامل شويم ضمن اين كه ما عزت خود را داريم و از مظلومين جهان با ابزاري كه قانوني است دفاع ميكنيم و حامي آنها هستيم و با سياستهاي دولت تدبير و اميد ايران هراسي از بين رفته است.
رئيس جمهور آمريكا گفت ملت ايران ملتي نيست كه با زور و تحريم بتوان آنها را تسليم كرد و اعتراف كرد وقتي كه ما پشت صدام را گرفتيم معلوم است ملت ايران از ما ناراحت هستند و اين سخنان براي شخصي كه طرف مذاكره ما هست بيسابقه بوده است.
* شعار محوري دولت تدبير و اميد كه اعتدال است، در سياستگذاريهاي استان چه اندازه به اين شعار عمل شده است؟
– در حال حاضر بحث اعتدال به يك گفتمان در سطح ملي تبذيل شده است؛ شايد وقتي كه آقاي روحاني بحث اعتدال را مطرح كردند كسي نميدانست به چه معني است ولي مردم متوجه اين موضوع شدند چون مردم از افراط خسته شده بودند شايد خود ما هم خيلي به عمق كار پي نبردهايم كه براي استان در حال توسعه ايلام وظايفي داريم كه نيازمند وحدت است و اعتدال اينجا بيشتر جواب ميدهد؛ درگيريهاي جناحي و حزبي حتي قومي و قبيلهاي نبايد مانع رسيدن به اهداف شود و از همه جناحها، استعدادها و نيروها استفاده شود و همان نيروها هم بايد با اهداف و سياستهاي دولت همگام و همراه باشند و تلاش بر اين بوده است كه بحث اعتدال را در استان نهادينه كنيم و در بحثهاي فني و اجرايي افرادي باشند كه به نظام و كشور اعتقاد داشته باشند و از حيث تحقق اين شعار در استان ميتوانيم نمره متوسط را بدهيم.
* مديران استان و تغييرات آنها در جهت پيشبرد اهداف
– ما سعي كردهايم روند انتخاب مديران در استان به همان حالت طبيعي باشد و شايد در كشور هم به همين منوال باشد كه كساني كه كارآيي دارند بمانند و كساني كه كارايي ندارند بروند، ارزيابي بايد هميشگي باشد چه نيروهاي جديد و چه قديم و با توجه به اين كه 5/1 از عمر دولت تدبير و اميد ميگذرد بايد ارزيابي و كنترل شوند و افرادي كه كارايي دارند تشويق شوند و افرادي كه كارايي لازم را ندارند ممكن است حذف يا جابجا شوند و اين روند قطع نميشود و ماندگاري هر كس به اين بستگي دارد كه وي خود را در زمينههاي كاري و اجرايي اثبات كند و شايستگيهاي خود را به نمايش بگذارد.
* رسانهها و مطبوعات و توانمنديها و ضعفهاي آنها
– مطبوعات ما قطعاً بايد بهتر شوند و خود را به سيستمهاي جديد جذب مخاطب مجهز كنند چون سيستمها در حال به روز شدن هستند. مطبوعات استان به لحاظ مادي دچار مشكل هستند و نميتوان زياد به آنها خرده گرفت، چون جمعيت ما كم است تعداد رسانههاي زياد است با اين حال رسانهها تمام تلاش خود را به كار ميگيرند تا جذب مخاطب كنند و آنها را راضي نگه دارند.
با توجه به افزايش روزافزون رسانههاي مجازي هيچ چيز نميتواند جايگزين مطبوعات شود چون كتبي است و فعاليتها و گزارشها و مقاله و تحليلها را مكتوب نمايش ميدهد قاعدتاً مطبوعات در مسير پيشرفت هستند و اميدواريم اين روند روز به روز بهتر شود.
* همايشهاي ملي و منطقهاي و راهكار ارائه آن
– اين همايشها در معرفي ظرفيتها و پتانسيلهاي استان مؤثر است و نقش دارد ايلام در اين زمينه استعداد خوبي را دارد ولي زيربناهاي آن ضعيف است و بايد تقويت شود الان وضعيت سالنهاي نمايش ما خوب است ولي در بحث استراحت و هتل مشكل داريم و بايد هر چه زودتر اين مشكل را حل كنيم.
* در جلسه گذشته هيأت دولت چه گذشت؟
– شاخصهای کلان اقتصادی، زیربنایی، اجتماعی و فرهنگی استان به هیأت دولت ارایه شده است که برخی از این طرح ها مورد توجه خود دولت و شخص رییس جمهور هستند.دکتر روحانی، تکمیل طرح بزرگراه «ایلام –مهران» را از اولویت های استان دانست و بر رفع مشکلات زائران حسینی تا اربعین امسال تاکید داشت. رییس جمهوری همچنین بر پیگیری طرح احیای ۵۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی دشت عباس در استان ایلام تأکید و اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک شاهد رشد و توسعه اقتصادی و رفع مشکلات حوزه ی آب و خاک در استان باشیم. دکتر روحانی به آقایان «سیف» رییس بانک مرکزی و «محمود حجتی» وزیر جهاد کشاورزی تاکید کردند که با توجه به اینکه این طرح ها در صندوق توسعه بودجه دارند نسبت به اجرایی شدن آنها و رفع مشکلاتشان همکاری لازم را انجام دهند. وزير نفت نیز موضوع تبدیل ایلام به قطب سوم پتروشيمي كشور را با توجه به ظرفیت های موجود در استان در زمینه صنايع پتروشيمي مطرح کرد.بحث مربوط به محیط زیست و جنگل های بلوط در استان ایلام از دیگر مباحث مطرح شده در هیات دولت بود که دکتر روحانی با اشاره به اینکه جنگلهایی که مورد تردد مردم است، بهتر محافظت شده است بر استفاده از مردم جهت حفظ جنگل های بلوط تاکید کرد.
در حوزهي بهداشت و درمان به افزایش اعتبار بیمارستان 376 تختخوابی ایلام و تکمیل آن تا پایان سال 94 و یا حداکثر تا نیمه اول سال 95 اشاره و افزود: دستور تکمیل بیمارستان شهرستان ملکشاهی نیز داده شده و با توجه به اینکه این طرح اعتبار بسیار کمی دارد، وزیر بهداشت تامین اعتبار آن را از محل اعتبارات وزارت بهداشت تضمین کرد. بحث مربوط به شهرستان شدن «چوار» و «هلیلان» که در سفر ریاست جمهوری، مردم با شور و هیجان خاصی خواستار آن بودند مورد پیگیری دولت است، البته با توجه به اینکه در دولت تدبیر و امید تقسیمات کشوری تقریبا متوقف است اما پیشنهاد از جانب ما مطرح شده و با توجه به قولی که رییس جمهور به مردم دادند در دست بررسی است. لایحه منطقه آزاد مهران آماده است و به رییس جمهور ارائه شده که در جلسه هیات دولت از ایشان خواستیم تا لایحه را امضاء کنند و با توجه به هماهنگی هایی که با مجلس داشتیم، قرار بر این است که این طرح خارج از نوبت به صحن علنی مجلس برود؛ این طرح مشکلی ندارد و طی روزهای اخیر در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار می گیرد.
باز گرداندن واحدهای تولیدی که به دلیل بدهکار بودن به بانک ها تعطیل و دارای مشکل هستند از دیگر موضوعات مطرح شده بود كه اگر در مورد جریمه و دیرکرد وام های این واحد های تولیدی تصمیمی گرفته شود میتوانند به چرخه ی تولید برگردند. «مسعود سلطانی فر» رئیس سازمان میراثفرهنگی و گردشگری، تسهیلات و اعتبار درخواستی برای ساخت هتل و مهمانسرا خارج از همه تشریفات برای استان ایلام را متعهد شد.
با توجه به آغاز هفته گرامیداشت مقام زن و تبریک این هفته، «مولاوردی» معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، در جلسه هیات دولت بر انجام طرح های فرهنگی تاکید کرد و موضوع بالا بودن آمار خودکشی در استان و خصوصا در بین زنان را مطرح کرد که ارائه آمار در این باره باعث توجه بیشتر دولت به بحث فرهنگی بویژه طرح های ویژه بانوان شد و بر اساس تاکید هیات دولت این موضوع از طرف وزارت رفاه پیگیری می شود.
* مجدداً از اينكه وقت گذاشتيد و با حوصله به سؤالات ما پاسخ داديد سپاسگزارم.
Friday, 23 April , 2021