وزیر امور خارجه کشورمان گفت: هیچ اقدامی علیه جمهوری اسلامی بیپاسخ نخواهد ماند. در مواردی که احساس کنیم طرف مقابل نقض تعهد میکند بهشکلی عمل میکنیم که طرف مقابل ضرر کند.
به گزارش راسان خبر؛ محمد جواد ظریف در ابتدا ضمن تبریک میلاد امام حسن عسکری علیه السلام به مردم ایران برای حمایتها و مقاومتها و دعاهایی که کردند تهنیت گفت و به خانواده شهدای هستهای نیز روز اجرای برجام را نیز تبریک گفت. وی گفت همه موفقیتها مرهون مقاومت و پایمردی مردم ایران است.
ظریف گفت: امروز شرایطی فراهم شده که میتوانیم از یک فرصت استفاده کنیم.
وی گفت: روز آخر روز دشواری بود زیرا ایران تعهدات خود را انجام داده و هفت هشت ساعتی طول کشید تا توانستیم توافق همه را به دست آوریم. در این دور هم اختلافاتی که میان ۱+۵ نمایان شد کار را به عقب انداخت. قرار بود از ۱۱ و نیم صبح به ملاقات آقای آمانو برویم و در ظهر بیانیه را اعلام کنیم. در همه مراحل مذاکرات دیدم که خداوند یار مردم بوده است. کار طول کشید تا ساعت ۹ و نیم شب که یک مکالمه چندجانبه تلفنی داشتیم و توانستیم کار را حل کنیم و احساس کردم که آنچه همه ما نگران آن بودیم و خدای نکرده الزامات خود را انجام دهیم و طرف مقابل نقض عهد کند برطرف شد، فقط نیاز بود صحبتی شود تا همه احساس کنند در مذاکرات سهیم هستند.
وی افزود: بانک سپه و صادرات جزو بانکهایی هستند که بهدلیل غیرهستهای تحریم شدهاند. اما توانسته بودیم در مذاکراتی به این نتیجه برسیم که از طریق شورای امنیت بانک سپه را نیز قبل از روز اجرای برجام از تحریم خارج کنیم. برای خارج کردن بانک سپه از تحریم کمیته ۱۷۳۷ که کمیته نظارت بر اجرای تحریم است؛ این کمیته از دو روز قبل یادداشتی را میان اعضای خود پخش کرد که ناظر بر خروج بانک سپه از تحریمهاست. در این فاصله بانک سپه هم از تحریم خارج شد.
وزیر خارجه ایران به مسیرهای طیشده در مذاکرات در خصوص اجرایی شدن برجام و خروج بحث بانک سپه از تحریمها اشاره کرد. وی همچنین در بحث زندانیان گفت: ما اصرار داشتیم که ایرانیانی که حتی مقیم آمریکا هستند از زندان خارج شوند. ما در مقابل چهار زندانی آمریکایی در ایران هفت زندانی ایران را رها کنیم. همچنین ۱۴ نفر را نیز توانسیتم از محدودیت خارج کنیم.
ظریف همچنین گفت: مسیر چهارم مسیر پرونده دعوای نظامی ایران با آمریکاست، یعنی اموال نظامی ایران در آمریکا که دعوای آن ۳۷ساله است، دو بخش داشت؛ یک حساب امانی که از زمان شاه در آمریکا مانده بود و قسمت دوم ادوات نظامی بود که در آمریکا مانده بود. در کل ۱٫۷ میلیارد دلار شامل اصل پول و سود آن را توانستیم باز پس بگیریم.
وی ادامه داد: احساس میکنم اکنون باید از فرموده حضرت رسول “الیوم یوم المرحمه” برسیم به اینکه امروز روز جشن است، باید گذشته را فراموش کنیم. امروز باید از برجام استفاده کرد. تحریم بیش از آنکه مقررات باشد یک فضاست. فضایی که معامله با ایران را ممنوع کرده بود. برجام هم به این صورت است. به بیانیه ما و موگرینی که نگاه کنید میبینید همه کشورهای ۱+۵ با ایران همکاری هستهای خواهند کرد. وظیفه همه ما در ایران آماده کردن فضا برای پیشرفت و توسعه است. اگر ابتکار عمل را به دست نگیریم دیگران نفوذ میکنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: از برخی از منتقدان دلخور هستم. برخی نکات و حرفهایی گفتند که احساس کردم آنها در زمین طرف مقابل بازی میکنند. بعضی انتقادات کمک کننده بود اما بعضی انتقادات کمکی نکرد.
ظریف در پاسخ به این سؤال “آیا ارتباطی میان آزادی زندانیان و تأخیر اجرای برجام هست؟” افزود: واقعاً تأخیر هیچ ارتباطی به آمریکا نداشت و چون آمریکاییها هم نگران آزادی زندانیان خود بودند و میدانستند ما هم زندانیان را آزاد نخواهیم کرد، اتفاقی همزمان به پیش رفت، اول برجام اعلام شد و ۱۲ ساعت بعد یعنی ۹ صبح یکشنبه اختلاف نظر در موضوع تبادل حل شد. یک سال و نیم است که مذاکرات تبادل در حال پیگیری و زیر نظر شورای امنیت ملی بوده است.
وی گفت موضوع بانک سپه موضوع جدایی بوده است و بحث خریدهای نظامی در زمان شاه هم جداگانه بوده است اما فضای مذاکرات هستهای کمک کرده است.
وزیر خارجه ایران در خصوص سفر یوکیا آمانو مدیرکل آژانس اتمی به تهران گفت: ما وارد مرحله جدید از روابط با آژانس شدیم. دستاورد بزرگ ما بسته شدن پرونده ادعاهای نظامی علیه ایران است. آنچه امروز در حال اتفاق است قابل راستی آزمایی است. امروز وارد مرحلهای شدیم که باید چند کار با آژانس انجام دهیم. آژانس یک کنشگر عمده نظارتی در برجام است، یک وظیفه اجرای پادمانی دارد. غیر از پادمان سند دیگری بهنام پروتکل الحاقی است که در نتیجه آن آژانس میگوید ایران فعالیت اعلام نشدهای ندارد. مورد سوم بر اساس یک چارچوب قانونی است که در همهجای دنیا در حال اجراست.
ظریف گفت: سفر آمانو هم جنبه نمادین و هم جنبه هماهنگی با ما داشت. امیدوارم آینده بسیار بهتری داشته باشیم. امیدوارم آژانس با رفتار خودش در ماههای آینده اعتماد از دست رفته مردم ایران را به دست آورد.
وی درباره تحریمهایی که بعد از روز اجرای برجام وزارت خزانه داری آمریکا بهبهانه موضوعات موشکی اعلام کرد، گفت: برنامه هستهای به رسمیت شناخته شده، تحریمها برداشته شدند و میلیاردها دلار پول بلوکه شده ما آزاد شده است. تصوری در آمریکا وجود دارد که باید این تصور شکسته شود. امروز برخی مقامات آمریکایی برای پاسخ به فشارهای داخلی بهدنبال اقدام علیه ما هستند. گفتهایم که اقدامات آنها در حوزه موشکی را با افزایش توان دفاعی پاسخ میدهیم.
ظریف تأکید کرد: هیچ اقدامی علیه جمهوری اسلامی بیپاسخ نخواهد ماند. در مواردی که احساس کنیم طرف مقابل نقض تعهد میکند بهشکلی عمل میکنیم که طرف مقابل ضرر کند.
وزیر خارجه کشورمان گفت: دولت آمریکا متعهد است و تعهد دولتها با تغییر دولت در جامعه بین المللی تغییر نمیکند. هر فردی در آمریکا سر کار بیاید، هیچ تضمینی نیست که دولت آمریکا بر تعهدات خود پایبند باشد، اما نقض این تعهد در سطح بین المللی وجهه خوبی ندارد. آمریکا ۳۷ سال است علیه ایران تحریم گذاشته است اما حتی بسیاری از این تحریمها که آمریکا علیه دیگر کشورها میگذارد حتی توسط همپیمانان واشنگتن اجرا نمیشود.
وی درباره اظهارات نامزدهای انتخاباتی آمریکا افزود: وقتی کسی در مقام اجرایی قرار میگیرد مجبور است خود را با تعهدات آن کشور هماهنگ کند. وعدههای انتخاباتی در آمریکا بعد از روی کار آمدن میزان کمی از آن عملی میشود.
ظریف گفت: وزارت خارجه بهلحاظ ساختار سیاسی خود یک دستگاه سیاسی امنیتی است، علت آن است که از ابتدای تأسیس جمهوری اسلامی کشورمان با خطرات سیاسی امنیتی مانند جنگ روبهرو بوده است.
وی مبنای ارزیابی سفرای ایران را فعالیت آنها در زمینه اقتصاد مقاومتی توصیف کرد.
وزیر خارجه ایران گفت: برداشت ما این بوده است که برخی در عربستان بهدنبال تنش هستند. ما اجازه نخواهیم داد که منطقه را به تنش بکشند. بسیاری از ناآرامیها در منطقه بهدلیل سیاستهای غلط آمریکا و ترویج افراط گرایی عربستان در منطقه است. اجازه ندادیم تنش آفرینی شود. متأسفانه اتفاقی که در تهران و مشهد افتاد قابل قبول نبود. ایران بهدنبال تنش با هیچ کشوری نبوده و نیست. امروز سعودیها دیگر نمیتوانند با دروغ پردازی در قالب ایران هراسی کار خود را به پیش ببرند و امیدواریم عقل حاکم شود و سیاست تفرقه آمیز را کنار بگذارند.
ظریف تأکید کرد: ایران یک کشور صلحدوست و دنبال ثبات و امنیت در منطقه است. هیچ نظری نسبت به هیچیک از کشورهای منطقه نداریم اما همواره در مقابل هرگونه حرکت خصمانه دفاع کرده و خواهیم کرد، حرکتهایی که از روی ناچاری صورت میگیرد، یقین دارم جمهوری اسلامی با خویشتنداری از کنار آنها عبور خواهد کرد.
وی گفت: توصیه ما به کشورهایی که قطع رابطه کردند این است که دشمنی با جمهوری اسلامی برای هیچکس منفعت نداشته است.
وزیر خارجه ایران گفت: بعضی در منطقه تمایل داشتند که خارجیها را بیش از این وارد کنند و به کشتار و جنگ دامن بزنند. سوریه راه حل نظامی ندارد. در یمن که کشور بسیار کوچکتری است نتوانستند با بمباران ۱۰ماهه مردم به نتیجه برسند. در سوریه نیز گروهی بهدنبال راه حل سیاسی نیستند.
ظریف درباره سفر روز سهشنبه نواز شریف نخست وزیر پاکستان به تهران و تمایل اسلامآباد به میانجیگری میان تهران و ریاض گفت: ما تمایلی به تنشآفرینی نداریم و لذا از درخواست آقای نواز شریف برای سفر به تهران استقبال کردیم و ایشان هم از ما خواهد شنید که بهدنبال حسن همجواری هستیم اما اجازه نخواهیم داد کسی با مردم ایران با زبانی کمتر از احترام سخن بگوید.
وی درباره خاطرهای از مذاکرات گفت: در لحظات سختی که خیلی داشتیم و احساس میکردیم که بنبست کامل است و صداها بلند شد در همه این موارد توکل به خدا و توسل به اهل بیت عصمت و طهارت بسیار راهگشا بود.
منبع: تسنیم
Sunday, 8 September , 2024